Loading...

Κατηγορίες

Καθημερινή ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Ναυτικού ομίλου Πατρών στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook : Ναυτικος Ομιλος Πατρων -ΝΟΠ

@PatrasNauticalClub

Ημερομηνία: Δευτέρα 28 Οκτ 2019
ΝΟΠ: Ιστορία Οι σπουδαίοι αθλητές του ΝΟΠ και του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών στην πρώτη γραμμή του μέτωπου στα βουνά της Ηπείρου. Η συγκρότηση του πρωτοπόρου 1ου Τάγματος Αλπινιστών. Ο πόλεμος που διχάζει και ο αθλητισμός που ενώνει
Κλίκ για μεγέθυνση
ΝΟΠ: Ιστορία Οι σπουδαίοι αθλητές του ΝΟΠ και του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών στην πρώτη γραμμή του μέτωπου στα βουνά της Ηπείρου. Η συγκρότηση του πρωτοπόρου 1ου Τάγματος Αλπινιστών. Ο πόλεμος που διχάζει και ο αθλητισμός που ενώνει

Με την κήρυξη του πολέμου μια ευρύτερη παρέα φίλων και ταλαντούχων αθλητών και πρωταθλητών της Πάτρας, που κάποιοι από αυτούς την προηγούμενη δεκαετία έχουν πρωτοστατήσει στην ίδρυση και λειτουργία του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών (1928, το δεύτερο αρχαιότερο ορειβατικό σωματείο μετά αυτό της Αθήνας) και του Ναυτικού Ομίλου Πατρών (1929) καλούνται και δίνουν το παρόν στο κάλεσμα της πατρίδας, είτε ως κληρωτοί είτε ως εθελοντές σε διάφορες μονάδες.

Οι πατρινοί πρωταθλητές του ΝΟΠ/ΕΑΠ και ταυτόχρονα χιονοδρόμοι του Ορειβατικού Συλλόγου ανταποκρίνονται άμεσα στην έκκληση του Γενικού Επιτελείου Στρατού για συγκρότηση για πρώτη φορά μιας μονάδας αλπινιστών με μέλη αθλητές χιονοδρομίας, που λόγω ελλείψεων θα φέρουν μαζί τον προσωπικό τους ορειβατικό εξοπλισμό. Διοικητής του τάγματος αλπινιστών διορίζεται ο πρωταθλητής χιονοδρομίας και μέλος του Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών ταγματάρχης Ιωάννης Παπαρόδου, που συνδέεται με δεσμούς φιλίας με τους πατρινούς αθλητές. Το Τάγμα έχει ως αποστολή την χαρτογράφηση θέσεων στα ενδότερα του αντιπάλου, την μεταφορά τραυματιών από δυσπρόσιτα ορεινά μέρη, την αποκατάσταση δικτύων επικοινωνίας και ως σύνδεσμος μεταξύ των μονάδων στο μέτωπο και στα μετόπισθεν και δεν προβλεπόταν αρχικά η συμμετοχή των χιονοδρόμων σε μάχες. Η συνέχεια βέβαια δεν είναι καθόλου ιδανική και ο πόλεμος πολύ σκληρός και βίαιος.

Σήμερα, το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι η απόδοση τιμής στην μνήμη αυτών των ηρωικών στρατιωτών και ξεχωριστών αθλητών που ξεκίνησαν μαζί, εξετέλεσαν το καθήκον απέναντι στην πατρίδα και όσοι επέζησαν συνέχισαν να διαμορφώνουν και να επηρεάζουν αποφασιστικά τις εξελίξεις στους τομείς τους. Ανέπτυξαν και διέδωσαν τον αθλητισμό προς όφελος της νεολαίας και ανέδειξαν την Πάτρα στην πρωτοπορία της αθλητικής παράδοσης της Ελλάδος.

Παράλληλα μέτα από την σκληρή εμπειρία τους στον πόλεμο, προσπάθησαν να προβάλουν τα αθλητικά και ολυμπιακά ιδεώδη της φιλίας, της ειρήνης, του σεβασμού, της ανοχής και της ισότητας μεταξύ των αντιπάλων και λαών. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο, το 1951, κάποιοι από αυτούς τους αθλητές του ΝΟΠ θα πραγματοποιήσουν στην Ιταλία το πρώτο ταξίδι ελληνικού ναυταθλητικού σωματείου στο εξωτερικό, και θα δώσουν φιλικές αναμετρήσεις με ιταλικούς συλλόγους και αθλητές που προηγούμενα θεωρούσαν εχθρούς.
Θυμόμαστε και τιμάμε όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία.
Τιμή και δόξα στους αθλητές του ΝΟΠ και του ΕΟΣ Πατρών.

Στην πρώτη φωτογραφία οι αθλητές του ΝΟΠ και του ΕΟΣ το 1946 στην υποδοχή του μαραθωνοδρόμου Στυλιανού Κυριακίδη στο στάδιο της Παναχαϊκής.

Η ιστορία της ίδρυσης του 1ου Τάγματος Αλπινιστών του Ελληνικού Στρατού
«Στην Ελληνοϊταλική πολεμική σύγκρουση του 40΄- 41΄ υπήρχε πέρα της φημισμένης 3ης ορεινής Ιταλικής μεραρχίας αλπινιστών Julia (κοίτα φωτογραφίες) και συγκροτημένο Ελληνικό Τάγμα Αλπινιστών .Ήδη από τον Νοέμβριο του 1940 το Γενικό Επιτελείο αποφάσισε να δημιουργήσει μια τέτοια ειδική ομάδα γνωρίζοντας το ανάγλυφο στο θέατρο των επιχειρήσεων και τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες (κοίτα ανακοίνωση για κατάταξη εθελοντών).
Στις 18 Δεκεμβρίου του 1940 καλείται από το μέτωπο όπου πολεμά, ο Τχης (ΠΒ) Ιωάννης Παπαρόδου πανελληνιονίκης χιονοδρόμος μέλος του Ε.Ο.Σ. Αθηνών. Ως διοικητής μοίρας τάγματος της 21ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού στην περιοχή Πόγραδετς, έχει λάβει μέρος στην μάχη του Καλπακίου και έχει πολεμήσει στα υψώματα 669 και Μπουράτο.

Τον Ιανουάριο 1941 του ανατέθηκε η οργάνωση του πρώτου τάγματος Χιονοδρόμων του Στρατού. Με προσωπικές προσκλήσεις άλλων στρατευμένων μελών ορειβατικών συνδέσμων ανά την επικράτεια, που είχαν ανάλογη αθλητική εμπειρία δημιουργείται το 1ο τάγμα χιονοδρόμων με 130 άνδρες. Η σύνθεση του τάγματος ήταν τρείς λόχοι. Οι 2ος και 3ος λόχοι θα αποτελούνταν από 200 άνδρες. Οι περισσότεροι που κλήθηκαν να συγκροτήσουν την μονάδα ήρθαν από την πρώτη γραμμή του μετώπου και είχαν λάβει μέρος στην κατάληψη της Κορυτσάς.
Οι άνδρες του 1ου λόχου ήταν εξοπλισμένοι με δικές τους μπότες και σκι καθώς και υπνόσακους και αντί των βαρέων στρατιωτικών παλτών είχαν άνορακ και παντελόνια, χρώματος λευκού για καμουφλάζ. Μεταβαίνουν στο Μέτσοβο για σύντομη στρατιωτική εκπαίδευση στο σκι και τις αλπικές συνθήκες και με το πέρας αυτής στάλθηκαν στο υψηλότερο σημείο του μετώπου, στο όρος Κάμια (Mνήμα της Γριάς) το οποίο έχει υψόμετρο 2100 μέτρα. Στα άμεσα σχέδια του Τχη Παπαρόδου η εκπαίδευση και 50 άλλων μη σκιέρ στρατιωτών από έξι έμπειρα στελέχη του 1ου λόχου. Αυτοί θα εξοπλίζονταν από ιδιώτες σκιέρ και τον Ελληνικό ορειβατικό σύνδεσμο.

Ένα από τα προβλήματα του στρατού στα αλβανικά βουνά ήταν τα κρυοπαγήματα στα δάχτυλα και τα πόδια. Οι άνδρες του 1ου λόχου δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα, αν και διαβίωναν στο χιόνι, λόγω του καλύτερου εξοπλισμού, κατάρτισης και εμπειρίας σε αλπικές συνθήκες. Στις 5 Απριλίου, παραμονή της γερμανικής επίθεσης το Τάγμα διαλύθηκε. Ο Ι. Παπαρόδου παίρνει τη διοίκηση της ΧΧΙΒ Ορειβατικής μοίρας Πυροβολικού και αναλαμβάνει την υποστήριξη των υποχωρούντων τμημάτων μας, στα νότια της λίμνης Καστοριάς, υψώματα. Αν και δεν έχει διαταγές αποδύεται σε αγώνα μέχρις εσχάτων. Παρά τις φοβερές απώλειες που του προξενούν οι Γερμανοί, τους καθηλώνει για 48 ώρες. Διώχνει τους υπόλοιπους στρατιώτες και αξιωματικούς και μένει μόνος με ένα βαρύ πολυβόλο. 15 Απριλίου 1941, Μ. Τρίτη απόγευμα, τα πυρομαχικά εξαντλήθηκαν. Όμως έχει πάρει ήδη τη μεγάλη απόφαση, μάχεται με το περίστροφο, του ζητούν να παραδοθεί, αρνείται, τραυματίζει ακόμη έναν Γερμανό οπότε σφαίρα εχθρική τον βρίσκει στο μέτωπο και τον αφήνει νεκρό. Στη θέση Αλατίστρα του Δισπηλίου ο Παπαρόδου πεθαίνει ηρωικά, όπως έζησε τη ζωή του. Μ' ένα βαρύ πολυβόλο και με ένα περίστροφο. Τιμήθηκε με τον βαθμό του Αντ/χου και με αριστείο ανδρείας.

Άλλοι μεγάλοι μαχητές του 1ου Τάγματος Αλπινιστών ήταν oι:
• Μανώλης Μπαμιέρος (Λοχαγός) Διοικητής του Α΄ λόχου αλπινιστών,
• Άγγελος Αγγελούσης από τις Σέρρες ( Έφεδρος αξιωματικός) που μετέπειτα βουλευτής Σερρών και υφυπουργός σε κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου.
• Γεώργιος Δημητριάδης πρωταθλητής ελεύθερης κατάβασης.
• Θάνος Κουτσικόπουλος σκιέρ Cross country.
Κωνσταντίνος Τάλιος (έφεδρος αξιωματικός) Διοικητής του Β λόχου αλπινιστών.
Μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου:
• Γιώργος Παππάς, πρωταθλητής χιονοδρόμος από τον Βόλο, που σκοτώθηκε σε μάχη,
• Πλούτων Λογγίδης, οπλίτης αθλητής χιονοδρόμος από τον Βόλο. Βαριά τραυματίας
• Αλέξης Καρρέρ, γνωστός κομμουνιστής δημοσιογράφος και αληθινός πατριώτης,
• Νείλος Μαστραντώνης οπλίτης, μετέπειτα αντάρτης της ΕΠΟΝ, σκοτώθηκε σε μάχη το 1944,
• Ρένος Φραγγουδής, Κύπριος εθελοντής, Βαλκανιονίκης αθλητής χιονοδρόμος
• Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος (εθελοντής οπλίτης, από την Σμύρνη)
• Αλέξανδρος Βούξινος, εθελοντής (μόλις 17 ετών) αθλητής χιονοδρόμος για χρόνια μετά στην τεχνική κατάβαση.

Οι πατρινοί εθελοντές και οπλίτες του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων, όλοι σχεδόν αθλητές του ΝΟΠ (κάποιοι και της ΕΑΠ) καθώς και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών, με προεξέχοντα τα τρία (από τα τέσσερα) αδέλφια Αντωνόπουλοι (μέλη της οικογένειας των ιδιοκτητών της @Αχαΐα Κλάους):

Αντρέας Αντωνόπουλος (Έφεδρος Ανθυπολοχαγός, μετέπειτα ιστορικός Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών),
Βασίλης Αντωνόπουλος (ή Λαλάκης, πρωταθλητής πόλο, οπλίτης),
Αλέκος Αντωνόπουλος (κολυμβητής και χιονοδρόμος, οπλίτης, Χημικός στην Αχαΐα Κλάους),
Ιωάννης Τασσόπουλος (Λοχίας πατέρας της προέδρου του ΝΟΠ Λήδας Τασσοπούλου-Παπαμανώλη, χιονοδρόμος και πρωταθλητής πόλο),
Κώστας Καγγελάρης (χιονοδρόμος, οπλίτης Δημοσιογράφος αρχικά της Εφημ. Πελοπόννησος και μετέπειτα στην Αθήνα),
Ανδρέας Ασημακόπουλος (κολυμβητής και χιονοδρόμος οπλίτης) και
Σπύρος Τσικλητήρας (εθελοντής), πρωταθλητής κολύμβησης του ΝΟΠ (ανιψιός του Ολυμπιονίκη Κ.Τσικλητήρα) μετέπειτα γυμναστής στην Σχολή Αναβρύτων και πιθανόν ο πρώτος προπονητής τένις στην Πάτρα.
Τους οφείλουμε τιμή.

Πηγές: http://greek-war-equipment.blogspot.co.uk/…/05/ski-troops.h…
http://www.eleftheria.gr/index.asp
http://seanmagnisias.blogspot.gr/2013_12_01_archive.html

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Πάτρας
Ε.Α. Πατρών
WWII History in Greece
Giorgos Sp

#NOP #NOPatrasNauticalClub

 

Κολυμβητήριο Ν.Ο.Πατρών
Ακτή Δυμαίων έναντι ΔΕΗ


Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 20.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 317766

Email Επικοινωνίας: n-o-p@otenet.gr

Εθνικό κολυμβητήριο «Α. Πεπανός»

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 15.00 - 21.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 644303


Email Διαφήμισης:
nopatras@gmail.com 

Facebook

Flickr

© Copyright 2024 ΝΟΠ - ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ