Loading...

Κατηγορίες

Καθημερινή ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Ναυτικού ομίλου Πατρών στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook : Ναυτικος Ομιλος Πατρων -ΝΟΠ

@PatrasNauticalClub

Ημερομηνία: Σάββατο 23 Φεβ 2019
ΝΟΠ: Ενημέρωση Tι είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Πόσο σημαντική μπορεί να είναι; Αποτελεί ο ΝΟΠ κομμάτι της ταυτότητας της πόλης, της άυλης κληρονομιάς της Πάτρας;
Κλίκ για μεγέθυνση
ΝΟΠ: Ενημέρωση Tι είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Πόσο σημαντική μπορεί να είναι; Αποτελεί ο ΝΟΠ κομμάτι της ταυτότητας της πόλης, της άυλης κληρονομιάς της Πάτρας;

Η συμμετοχή των πολιτών σε αυτόνομους ομίλους, συλλογικότητες και αθλητικά σωματεία είναι αναπόσπαστο δικαίωμα των δημοκρατικών κοινωνιών.
Στην βάση ποιού σχεδιασμού και ποιών συμφερόντων υπάρχει πιθανότητα να εμποδιστεί και να αποκοπεί ο ΝΟΠ από την πολιτισμική κληρονομιά της πόλης, που αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της ζωής και του μέλλοντος της τοπικής κοινωνίας των πολιτών;

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οργανώνει ένα ενδιαφέρον σεμινάριο συζήτησης πάνω στο θέμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας και της ουσιαστικής σημασίας της στην δυναμική μιας τοπικής κοινωνίας για ανάπτυξη και πρόοδο. Μια θεματική που θα μπορούσε να ταιριάζει στην περίπτωση των 90 χρόνων της ίδρυσης του ΝΟΠ και της συμβολής του στην αθλητική και κοινωνική παράδοση της Πάτρας, στο όραμα για την μελλοντική αναπτυξιακή της πορεία!!!

«Ο τρόπος που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα πράγματα γύρω του, τη σχέση του με την φύση, το σύμπαν την κοινωνία, (την πόλη του την γειτονιά του) αποτυπώνεται στα υλικά πολιτιστικά αγαθά που παράγει. Ιδιαίτερα όμως αποτυπώνεται στα άυλα αγαθά, δηλαδή στις ζωντανές πολιτισμικές εκφράσεις. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι η ζώσα παράδοση.
Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά αναγνωρίζεται ως τέτοια όταν συγκροτεί κοινότητες, όταν δηλαδή οι άνθρωποι δηλώνουν ότι είναι κομμάτι της ταυτότητας τους, όταν τους παρέχει την αίσθηση πως ανήκουν σε μια διακριτή ομάδα, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της ανθρώπινης δημιουργικότητας σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλανήτη.

Με ζωντανό και δυναμικό χαρακτήρα, αυτή η κληρονομιά μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, αναπροσαρμόζεται συνεχώς από τις κοινότητες και τις ομάδες σε συνάρτηση με τις ανάγκες τους, το περιβάλλον τους και την αλληλεπίδρασή τους με την φύση και την ιστορία τους. Οι επιλογές που –ρητά ή υπόρρητα – εκφράζονται στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά καθορίζουν την ζωή και το μέλλον των κοινωνιών που επιτελούν στοιχεία τους.
Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά έχει ιδιαίτερη αξία για τις σημερινές κοινωνίες διότι:
• Ο βιωματικός χαρακτήρας της και η αμεσότητα των εκφράσεών της την καθιστά πρόσφορο πεδίο στο οποίο μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα όλων για την συμμετοχή τους στον πολιτισμό.
• Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν στις εκφράσεις της την ταυτότητά τους, αλλά και την δυνατότητά τους να συμμετέχουν στις αξίες και τις ιδέες της κοινωνίας. Καθώς και στην παραγωγή και απόλαυση πολιτιστικών αγαθών. Η πολιτιστική κληρονομιά και ιδιαιτέρως η άυλη, δίνει την αίσθηση της συνέχειας, παρέχοντας σύνδεση με το παρελθόν και το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει στην αυτογνωσία, αλλά και την κοινωνική συνοχή, βοηθώντας τα άτομα να νοιώθουν κομμάτι της κοινωνίας στην οποία διαβιούν.
• Προάγει την επικοινωνία και τον διάλογο μεταξύ των λαών, καθώς γίνεται ορατή η ομοιότητα, αλλά και η διαφορετικότητα με έναν βιωματικό και ευχάριστο τρόπο.»

Με την πεποίθηση ότι η συμμετοχή στον πολιτισμό είναι δικαίωμα όλων των πολιτών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σας προσκαλεί σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη σημασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και για τις καινοτομικές διαχειριστικές προσεγγίσεις της Σύμβασης για τη Διαφύλαξή της (UNESCO, 2003), την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 16.00-20.00, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, Καλλιθέα).
http://ayla.culture.gr/sizitiseis-gia-tin-apk-26-2-2019/

Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

#NOP #PatrasNuticalClub

 

Κολυμβητήριο Ν.Ο.Πατρών
Ακτή Δυμαίων έναντι ΔΕΗ


Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 20.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 317766

Email Επικοινωνίας: n-o-p@otenet.gr

Εθνικό κολυμβητήριο «Α. Πεπανός»

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 15.00 - 21.00
Σάββατο 10.00 - 13.00
Τηλ: 2610 644303


Email Διαφήμισης:
nopatras@gmail.com 

Facebook

Flickr

Copyright © 2024 ΝΟΠ - ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ